vissza a kezdőlapra Változnak az idők
Klimax - egy új életszakasz kezdete
Nagy Krisztina
 
M
a
g
y
a
r
 
S
z
e
x
o
l
ó
g
i
a
i
 
T
á
r
s
a
s
á
g

Nagyon hamar eljön az idő, mikor a gyermekek már felnőnek és a saját útjukat járják, sokszor a férjet a kivívott pozíció és a folyamatos bizonyítási vágy a munka rabjává teszi, miközben a feleség számára gyakran már a szakmai siker, az egykor még érdekesnek tűnő feladat sem jelent örömet, kihívást. Ilyenkor a legtöbb nő céltalannak, értelmetlennek tartja életét, úgy érzi, a megbecsülés s vele együtt az önbecsülés is oda. Pedig rajtunk is múlik, hogy ne krízisként fogjuk fel a változás korát...

Jól tudom, nehéz az árral szemben úszni. Hiába a jól ismert sláger örökzöld igazsága, (tudniillik „nemcsak a húszéveseké a világ”), mégis a harsányra hangosított médiumok, a reklámok által befolyásolt közgondolkodásé az erősebb szólam: egy nő felett eljárt az idő, ha már szexuálisan nem elég vonzó, a termékenység elvesztésével pedig „csökkent értékűvé”, hasznavehetetlenné válik. E szerint a menopauza nem természetes folyamat, hanem hiánybetegség, ezért - túl a negyedik X-en - jogosnak tűnik, hogy semmitől sem félünk jobban, mint az öregedéstől.

Az ötvenedik életév környékén ugyanis – ennek pontos időpontját a többi között az öröklődés, a dohányzás és alkoholfogyasztás, az egészségtelen életvitel és táplálkozás is befolyásolhatja - a petefészkek működése fokozatosan lelassul, egyre kevesebb női nemi hormon (ösztrogén és progeszteron) termelődik. Ennek következtében a menstruáció eleinte rendszertelenné válik, majd később teljesen elmarad. (A Sors fura fintora, hogy miközben hosszú évekig a menzesszel járó kellemetlenségek nehezítik az asszonyok hétköznapjait, idősebb korban éppen ennek hiánya okozza a legtöbb problémát.) Legjellegzetesebb korai tünet a hőhullám, melynek oka tulajdonképpen nem más, minthogy klimax idején az agy időnként még teljesen normális körülmények között is , mint egy rosszul működő termosztát, túl melegnek ítéli a testhőmérsékletet. A nappal hőhullámtól szenvedő nők esetében az izzadás, kipirulás, erőteljes szívdobogás éjszaka is felléphet.Ki ne volna feszült és fáradt, ha rendszeresen rosszul alszik, és folyton ismétlődő fejfájás gyötri? Ugyanakkor ki ne hallotta volna, hogy az ingerlékeny, a kelleténél is érzékenyebb hölgyekkel kapcsolatban a környezetükben lévők -különösen a férfiak, tisztelet a kivételnek- legyintve jegyzik meg, hogy na,biztos klimaxol. Természetesen ez csak fokozza az önértékelés zavarát, amely legtöbbször szélsőséges hangulatingadozásokban, esetleg depresszióban mutatkozhat meg. Pedig - jóllehet, kevésbé köztudott - a férfiaknál is végbemegy egy bonyolult hormonális alapokon nyugvó változás, csak talán nem annyira drasztikusan, mint a „gyengébb nemnél”: csökken a nemi vágy, a fizikai teljesítőképesség, és számos vegetatív idegrendszeri tünet: levertség, emésztési probléma stb. is érzékelhető. A nőknél is jelentkezik a változás korának panaszaként a libidócsökkenés, ami a hüvelyszárazsággal hozható összefüggésbe, de súlyosabb késői következmény a csontritkulás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek gyakoribbá válása.

A helyzet azonban mégsem ennyire riasztó! A hormonpótló kezelés ma már több évtizedes múltra tekint vissza, a korszerű készítmények a fiatalabb korban jelen lévő természetes hormonokat viszik be a szervezetbe, ezzel minimálisra csökkentve a mellékhatások kockázatát. (Míg az Amerikai Egyesült Államokban a nők 50 %-a él a panaszok enyhítésének ezzel a lehetőségével, addig hazánkban ez az arány mindössze 4-6%!) Az orvosi beavatkozás helyett/mellett mi magunk is sokat tehetünk a menopauza tüneteinek enyhítése érdekében. A természetes gyógymódok is segíthetnek: különösen fontos az egészséges táplálkozás valamint a rendszeres mozgás. Az ösztrogénszintet emelhetjük például gránátalmával, zellerrel, brokkolival;a rosszkedv ellen citromfüvet és orbáncfüvet használjunk, a zsálya jótékony hatása pedig enyhíti a verejtékezést. Az olajos magvak, a búzacsíra, a sörélesztő a szexuális kedvet is fokozza!

Mindemellett érdemes megfontolni azt a tényt, hogy míg az európai, észak-amerikai kultúrákban a nők 80-90 %-a szenved a klimaxszal összefüggő panaszoktól, addig az azonos korú ázsiai és afrikai nők között ez az arány nem haladja meg a 15-20 %-ot. (A botswanai kung asszonyoknál például a menopauza a szexuális felszabadulás ideje, Indiában a változás korán túlesett nőknek már nem kell fátylat viselniük, az indián asszonyok pedig csak ekkor élhetnek sámánisztikus és gyógyító erőikkel.) S noha a kulturális hatások nem szüntetik meg az egyébként teljesen természetes panaszokat, abban a társadalomban, ahol tisztelet övezi az idősödő nőket, ahol rangjuk, társadalmi státuszuk a kor előrehaladtával növekszik, ott az asszonyok sokkal könnyebben birkóznak meg a kellemetlen fizikai és pszichés tünetekkel, mint egy olyan országban, ahol „csökkent értékűnek” érzi magát a változás korában levő nő.

Még ha a társadalmi megítélésen hosszú-hosszú idő alatt lehetne is változtatni, az idő kerekét visszafordítani reménytelen vállalkozás. A nagy titok kulcsa amúgy sem itt rejtezik! Nagyanyáinknak meg sem fordult a fejükben, hogy a hosszú évek alatt kiküzdött bölcsesség árulkodó ráncait simára kéne plasztikázni, vagy hogy ötven esztendősen úgy kellene élni, mint harminc évvel korábban. Ők minden bizonnyal még tudták a varázsigét: fogadd el a változást! Kétségtelen, az új helyzethez alkalmazkodni kell, de mindezt az előnyére is lehet fordítani. Végre juthat idő arra, hogy önmagunkat kényeztessük: elmehetünk egyet úszni, a munka utáni rohanás helyett beugorhatunk a barátnőnkhöz egy kávéra, időnként belefér a napirendbe egy-egy színházi előadás vagy mozi. A családi tűzhely mellől kimozdulva itt az ideje a kikapcsolódásnak, az utazásnak, amit a gyerekek miatt ez idáig nem volt mód megvalósítani. A környezetváltozás alkalmat teremthet a párunkkal való meghitt együttlétre, a tartalmas beszélgetésre, a teljes odafigyelésre. Így ha változás korát nem egy megoldhatatlan krízishelyzetként fogjuk fel, hanem új célokkal és tartalommal töltjük meg, esélyünk van arra, hogy testi és szellemi frissességben, lelki harmóniában érjünk idős, szép emberekké. Gondoljuk meg: 30-40 év még előttünk áll!ORVOSI „KISSZÓTÁR”

Menopauza: a petefészek által irányított vérzés megszűnése
Klimax, klimaktérium: a változás kora, a nő életének az a szakasza, amelynek során a nemi érettségből fokozatosan a petefészkek nyugalmi állapotával jellemezhető életkorba jut. Meghatározott időszak ez: az utolsó élettani vérzést megelőző mintegy öt, és az azt követő nagyjából tíz év tartozik ide.
Andropauza: a férfiaknál tapasztalható hormonális változás. 55 éves kor körül kezd csökkenni a vérben keringő tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon szintje
Androgén impotencia: nem az erekció teljes hiánya, hanem időszakosan bekövetkező „kudarc”

 
Válás magyar módra Vissza a Cikkek főoldalára Viagra