vissza a kezdőlapra Szexözön
dr. Lux Elvira
 
M
a
g
y
a
r
 
S
z
e
x
o
l
ó
g
i
a
i
 
T
á
r
s
a
s
á
g

A televízió ontja a szex témát. A Nagy kukkoló testvér, a Valótlan világ, C. és J. délutáni adásai igen jól elszórakoztatják válogatott közönségüket. Azok a gyerekek, akik délutánonként tanulás helyett a tv.-t bámulják, nem kevés téves információval lesznek „gazdagabbak". A papa, mama, akik éppen hazafelé tartanak munkahelyükről nem is sejtik, hogy kulcsos nebulóik tiltott területen kalandoznak. Amikor nyílik az ajtó, egyetlen mozdulat és kattanás, s a gyerek megszakítja az „izgis" adást. Kielégítetlen kíváncsiságát aktuálisan kénytelen elfojtani, eltenni „holnapra". Nem baj, majd máskor, hiszen a tisztelt műsorvezetők elég gyakran szerepelnek a kamerák előtt, ha nem is mindig szex témában butítják a tanulékony nézőközönséget. Az egyik műsorban szó volt egy olyan pincéről, amely nyilván a tudatalattit hivatott szimbolizálni. Itt szexuális kiszolgálást lehet kapni, önkéntes partnerektől -potom 1000 Ft.­ belépti díjért. Ez valóban jóval olcsóbb, mint a prostitúció valutája. A pincét népszerűsítő, tv. meghívott vendégei bátran vállalták nemi hovatartozásukat. Az egyik biszexuális, a másik homoszexuális, a harmadik -feltehetően - transzvesztita volt. Csak éppen a saját nevüket nem vállalták. Elképesztő amoralitásról tettek tanúságot.

A tudatalatti vágyak pincéjében van egy terem, melyben az érdeklődő vendégek figyelik mikor ürül valamelyike a 14 fülkének. A fülkék különböző ínyencségeinek lelőhelyét táblák mutatják. Irány a heteroszexuálisok, biszexuálisok, melegek hetedik „mennyországa" felé. A fülkék falán tenyérnyi lyukak biztosítják a kommunikatív jó szomszédságot. Így lehet orális kiszolgálást kapni a „klub-társtól", hogy nem is kell megismerkedni az örömszerzővel csak át kell dugni a falon a hímvesszőt, aztán lesz, ami lesz. A műsort ezzel a csábító lehetőséggel reklámozta az ominózus csatorna előzetes műsorajánlója Nem hiszek a szememnek és a fülemnek. Ez lesz a holnap délutáni műsor program. Harmincöt éve foglalkozom szexuális probléma megoldással, de mégsem éreztem magam elég „fejlettnek" ahhoz, hogy elfogadjam a nemiségnek ezt a fajta megcsúfolását. Meg kell néznem ezt a műsort.

Úgy látszik még mindig tudok csodálkozni .Figyelmemet a reklámszöveg frivolitása ragadta meg. Elismerem, a reklám valóban figyelemfelkeltő volt. Tény, hogy minden reklámnak ez a dolga, de nem minden áron és módon. Megnéztem az adást, ha úgy tetszik: „hivatalból", mint a Magyar Szexológiai Társaság elnöke. Megdöbbentett a töménytelen ízléstelen gátlástalanság. Gondolom ez az ajánló bejátszás nemcsak az én figyelmemet keltette fel, hanem a délután tanulás helyett tv. néző tizenévesekét is.

Hát itt már mindent szabad a demokrácia zászlaját lengetve? Délután. a tanuló ifjúság fő műsoridejében:? Arra buzdítják az ifjúságot, hogy legyen a vendégük?

Ez után a műsor után közvetlenül a pornó film nézésére buzdított a műsorvezető és vendégeinek zöme. Egy férfi, pornósztár azonnal bemutatta egy vetítő vásznon, árnykép formájában, hogy ő képes bárkit, bármikor. Neki minden „korál". A. közönség zavartan röhögcsélt, a műsorvezető nő hangosan vihorászott. Két szép fiatal lány volt a meghívottak között, akik tiltakoztak a pornó nézés ellen. Bíztatták őket, hogy mondjanak érveket miért utasítják el ezt a lassan kötelezővé váló „ajzószert"? Hát ezt kell megmagyarázni, nem azt, hogy miért az a jó, ha valaki pornó film nézése közben szeretkezik a barátnőjével, vagy éppen a feleségével. Talán azért, mert máskép nem megy?

Egy egészséges szexualitású férfinek nincs szüksége szexuális mankóra. Ha mégis van, akkor beteg. Vajon miért nem az egészséges szexualitás hibáinak javításán tüsténkednek a kereskedelmi adások irányítói? Pedig igen nagy szükség lenne rá. Hiszen a házasságoknak hazánkban a fele válással végződik, szaporítva a válási árvák számát. Ók azok, akik majd „újratermelik" a szülők hűtlenségét, válását, hiszen, mint tudjuk a leghatásosabb nevelési eszköz a példa. Ez akkor is így van, ha a gyerek számára fájdalmas szüleinek a válása.

A válások hátterében jelenleg szexuális problémák húzódnak meg. Válási ok:

„Elhidegültünk egymástól". Mit jelent ez? Kihűlt a szexuális vágy, amivel nem tudtak a felek jól gazdálkodni, mert valóban a szexuális kultúra nálunk igen alacsony színvonalú. A szexuális kultúra nem a devianciák, az eltévelyedett nemi vágyak tárgyának vállalásában rejlik, s nem a pornófilmek „oktató - nevelő" információinak ismeretében.

Micsoda szellemi eltévelyedett az, aki ezt gondolja, hogy egy ócska barakkba kell mennie, lyukon át szexelni és akkor mindjárt kultúrált lesz az, akinek ez tetszik. Vártam, hogy mikor propagálják már a kecskét. Könnyebb lenne beletalálni biológiai berendezésébe falon át, mint a női hüvelybe. Meg is kérdezte az egyik nővendég, hogy a nők megint kimaradnak a „jóból"? Mert, hogy ők mit dughatnak át a kis „szerelmi" nyíláson?

A televízió feladata a vizuális és auditív műsorközlés szintézise. Információ közlésre való, felvilágosításra, nevelésre, ízlésfejlesztésre, helyes szemlélet kialakítására, morál formálásra stb. .Jó találmány. Sok mindent lehetne profitálni az adásokból, amelyek személyiségünk fejlődését szolgálhatnák, s épülésünkre hasznosíthatnánk. Ezek a műsorok nem szolgálják a szexuális kultúrát hanem megbecstelenítik azt, csakúgy, mint egymást azok, akik egy lyukon át paráználkodnak. Az ember nem egy két lábon járó nemi szerv. Vagy mégis? Ilyen szegények volnánk, hogy ilyesmire fanyalodunk, mert máskép nem megy?

Sajnálatos módon egyéb területeken sem villogunk nagyon kulturális képességeinkkel.

A kulturális igényt szolgáló kvíz- műsorok műveltség növelő célzatú adások. A tisztes törekvés csúfos bukásának megdöbbentő demonstrációi. Általában az derül ki, hogy „ki mit nem tud"? Ugranak a milliók.

Az általános közműveletlenség miatt zavarba jövök, s gyakran kerül kínos helyzetbe a műsorvezető is. Csodálom őt, hogy bírja cérnával? Csak ritkán önti el az epe, s nagy szerencséje van, hogy még nem ütötte meg a guta. Majd fogja. Beleképzelem magam a kérdező és a kérdezett helyébe. Legtöbbször kínos érzéseim vannak. Elképzelem mi lenne, ha én nem tudnám azt, amit tudnom illenék. Nem így a diplomás, egyetemet végzett egyének , ­akik pironkodás nélkül kérnek segítséget ahhoz, hogy megtudják végre, mikor is volt a mohácsi vész? Ám, leginkább az bosszant, amikor valaki azt mondja: „nem ugrik be". Nem ám, mert soha nem hallott, olvasott arról, amit kérdeznek, de ő legalább röstelli. .Úgy tesz, mint az egyszeri diák: „Tudtam, csak elfelejtettem." Hol van már az az idő, amikor a fiatalságot arra bíztatták, hogy tanuljanak meg valamit, amiben kiválóak lehetnek? S oly sokan lettek is. „Ki mit tud"-ok helyett, most olyat játszunk: „ki mit nem tud" és a „ki miben tudós" helyett azt, „ki miben tudatlan? S ez senkinek nem tűnik fel?

Visszatérve témámhoz. A szexuálisan deviáns, beteg emberek adnak példát arról, hogy mi is a helyes szexuális magatartás? Olyanok, akik még csak nem is hallottak sem erkölcsről, sem tisztességről, de esetleg soha nem is volt részük normális nemi történésben. Kioktatják a szegény kis hülyéket, - minket tv. nézőket is - arról, hogy mi vagyunk ketrecben és ők a „szabadok". Érzelmekről, szerelemről, tisztességről, hűségről szó sincs, hiszen az „baromság". szerintük. Jobb, ha tőlem tudják meg: a normális szexuális attitűd nem szégyen.

Hasonlóan bugyutának néznek minket „nagy testvéreink". Panem et circenses. Kenyér a szereplőknek, cirkusz a népnek. Közönség-sztárt csinálnak nem szereplő szereplőikből. Aztán majd jön az ejtés. Roppant érdekfeszítő, hogy mit is csinál hetekre összezártan „12 dühös ember," azon túl, hogy áztatják magukat a pezsgőfürdőben. Mindnyájan győzni akarnak és ennek velejárója, hogy egy-egy sorstársukat kiutálják a 15 millióból. S, aki nyer miért fogja kapni a több, mint 10 évre szóló anyagi biztonságot? Ez ma nálunk a semmittevés alap - díja?. Így kell ezt csinálni, Gyerekek!

A magyar ember keresi a pénzt, a német megszolgálja, az olasz, a spanyol és a francia nyeri, az angol csinálja. Erre utalnak a nyelvi vonatkozások. A társadalom exhibicionista luxus heréinek nem kell keresgélnie a milliókat, mert némi önmutogató produkcióval már meg is nyerik azokat. Nem ők az elsők Magyarországon akik nem keresik, hanem találják a pénzt. Esetleg egy kis szexeléssel a paplan alatt, vagy fölött, ami nem kerül pénzbe. „Pénz az ablakban", a rendelő gavallérosan fizet. A pornó sztárokat sem fizetik jobban.

Megéri, jöhet a következő kukkoló kamera. Paranoiditás kizárva, hiszen vannak olyan „elmebetegek",. akik feljelentik a kukkolót, mert nem szeretik, ha benéznek életük intimitásának ablakán. Nem, itt a luxus körülmények közötti semmittevést díjazzák. És azt, hogy valaki kiütéseket kap, ha nincs meg a heti betevő orgazmusa. Ugyan már, Mancika! Mi kukkolunk és drukkolunk nekik, hátha a mi keresetünket is ők találják meg. Soha nem hittem volna, hogy ennyi voajőr van kis hazánkban. Az élet intim szféráiba való betörési merénylet az emberi méltóság ellen való. Kár, hogy ezt a tévések nem tudják, sem itthon, sem külföldön. Szerencsétlen marionett-bábúikon akarnak meggazdagodni. A „Fülemüle" nekik fütyül.

Még szerencse, hogy ez a mézes Eldorádó-börtön nem arra sarkallja a résztvevőket, hogy megöljék egymást. Hiszen három hónap permanens frusztrációitól ez elvárható lenne. Nem, még nem az agresszió dominál, legfeljebb abban merül ki, hogy hetente egy-egy társukat eltávolítják. Hulljon a férgese! Ez a megoldás az agresszió levezetésére kiválóan alkalmas. Nyomába lép érzelmi párja a :depresszió. Elsiratása a kihullott tagoknak. Ez a fő téma. Persze érthető, nem babra megy a játék.

Maradnak a színtelen háttér figurák. Ettől viszont a műsor egyre unalmasabb lesz. Már csak attól kap némi színt az előadás, hogy a „szereplők" összekötő szövegeinek obszcén szavait egy fütyülő hang ál-kiszűrése tarkítja. Azért a káromkodásokat jól lehet érteni. Miután ilyen szavak másodpercenként hangzanak el, mégsem lehet az egész szöveget „kifütyülni", mert akkor nem marad semmi mondandó, abból, ami nem is volt. Káromkodni is jól megtanítanak a „nagy testvér" kis bugyutái, ha valaki nem tudna nélkülük is rondán beszélni.

Az én agresszióm ez a kritika. „Rossz kedvünk tele" egyet jelent ezzel bemutatással.

Állítólag ilyenek vagyunk. Ezt esszük. Már akinek nem akad meg a torkán ez a morális nihil. A műsor -állítólag - népszerű. Ki tudja miért? Csak nem azért, mert ilyenek vagyunk? Similis simili gaudet. Hasonló, a hasonlónak örül. Hasonlóak volnánk? Szeretném nem ezt hinni.

 
Szex és hagyomány Vissza a Cikkek főoldalára Szexuális fantáziák