vissza a kezdőlapra Nemünk és a hormonok
dr. Révész Zsuzsanna
 
M
a
g
y
a
r
 
S
z
e
x
o
l
ó
g
i
a
i
 
T
á
r
s
a
s
á
g

Egészséges egyénben a kromoszomális-, a genitális-, a szomatikus- és a pszichoszexuális nem összhangban van egymással. A kromoszomális nem a fogantatás pillanatában eldől, a genitális nem a méhen belüli életszakaszban alakul ki.

A magzati here androgénjeinek hatására a külső nemi szervek férfi irányban differenciálódnak. Androgének hiányában éppúgy, mint a magzati ováriumok hormonjainak jelenlétében női nemi szervek alakulnak ki.

Az emberi szervezetben 3-féle, szteránvázat tartalmazó, tehát közös kémiai struktúrájú gonadális szexuálhormon termelődik, melyeket szteroidhormonoknak nevezünk. Ezek a következők:

  • ösztrogének
  • gesztogének
  • androgének
Ezek a hormonok az ivarmirigyekben és a mellékvesekéregben termelődnek. A főként ivarmirigyekben termelődő szteroid hormonok nem szervspecifikusak még csak nem is nem-specifikusak. Termelődnek ösztrogének pl. a mellékvesében, de a herében is. A nemekre nem minőségi, hanem mennyiségi hormonális különbségek jellemzők.

ÖSZTROGÉNEK:
Az ösztrogének hozzák létre a reproduktív szervek és anyagcsere-folyamatok nőkre jellemző változásait. A méh, a petevezetők, a hüvely és az emlő növekedése és kifejlődése elsősorban ösztrogénhatás következménye. Ösztrogének termelődnek a petefészekben, a placentában, a mellékvesében és a herékben is. Ösztrogének keletkeznek androgének átalakulásából is a perifériás szövetekben, elsősorban a zsírszövetben, melynek aránya minimális, kb.2-3%. Ha az átalakulás aránya fokozódik, ez oka lehet pl. fiatal fiúkban gynecomastiának.

GESZTOGÉNEK:
Ezek a hormonok elősegítik a terhesség létrejöttét és kiviselését. A petefészekben, a méhlepényben és a mellékvesekéregben termelődnek.

ANDROGÉNEK:
Ezen hormonok a hím nemi fejlődés szabályozói. Androgénhatás függvénye a férfi nemi szervek és alkat kifejlődése, a szőrzet, a mély hangszín kialakulása. Fő termelődési helyük a here és a mellékvesekéreg, de termelődik androgén a petefészekben is. Az ovariumban termelt androgének biológiai hatása enyhe ugyan, de a perifériás szövetekben nagyhatású tesztoszteronná alakulhatnak át. Az ovarium androgénjei az ösztrogének előanyagai, és a két vegyületcsoport kölcsönösen átalakul egymásba. Nőkben a mérsékelt hirzutizmus és az enyhébb virilizációs jelenségek, fejlődési és magatartási változatok az ösztrogének-androgének arányával is összefüggnek.
Az androgének tehát kifejthetik hatásukat mint tesztoszteron, vagy perifériás átalakulással mint ösztrogének.
Érdekesség, hogy ösztrogének hiányában a szexuális fogékonyság androgénekkel is elősegíthető, s a csökkent libidót az androgének mindkét nemben fokozzák.

A szexuálhormonok termelése a hypothalamus-hypophysis rendszer neuro-hormonális szabályozása alatt áll.

A fogamzásgátlók többsége ösztrogént + gesztogént tartalmaz. Az esemény utáni tabletták gesztogént tartalmaznak. A nők által szedett tabletták hormontartalmának csak egy része szívódik fel, hiszen nincsen olyan gyógyszer, ami 100%-ban felszívódna. A fel nem szívódott gyógyszer változatlan formában ürül a széklettel, ill. a felszívódott, de a szervezetben teljesen le nem bontott, hatásukat nem vesztett hormonfragmentumok pedig a vizelettel. Ezek a csatornába-, vizeinkbe-, és - miután a víz tisztítása sajnos nem jelent molekuláris szintű tisztítást, - az ivóvízbe kerülnek. Így aztán férfiaink elég tisztességes adag ösztrogénhez és gesztogénhez jutnak folyamatosan, ami férfiasságukat nem erősíti. Hát ez a helyzet....


/Irodalom: Lampé L.: Szülészet nőgyógyászat Medicina/

 
Nemtudás Vissza a Cikkek főoldalára Női fitymaszűkület?