vissza a kezdőlapra Művi meddővé tétel
Magyar Szexológiai Társaság
 
M
a
g
y
a
r
 
S
z
e
x
o
l
ó
g
i
a
i
 
T
á
r
s
a
s
á
g

Most, amikor a „művi meddővé tétel” törvénytervezete ismét napirendre került a a Magyar Szexológiai Társaság vezetősége megvitatta a témát. A többség véleménye az, hogy ne csapjuk össze a kezünket sopánkodva, hogy már megint mit terveltek ki ellenünk. Józan ésszel kell gondolkodni, sőt „… legyetek olyan ravaszak, mint a kígyó”.

Lehetővé tennék a „Művi meddővé tétel”-t.

 1. Alapvető megállapítás: „lehetővé tennék”, tehát nem kötelező jelleggel, hanem szabadon választott.
 2. „Meddővé tétel” – kasztráció, amikor eltávolítják az ivarsejteket termelő szerveket, azaz nőkben a petefészket, férfiakban a heréket. Megjegyzendő, hogy ma már ez sem jelenti azt, hogy az illetőnek nem lehet többet saját gyermeke, mert már vannak olyan eljárások, hogy a saját petesejtet/spermiumot tárolják és azok „szükség esetén” később felhasználhatók. Pl.: a hererák fiatal férfiakban fordul elő, és ilyenkor el szokták távolítani az adott herét/heréket. De előtte a here ép állományából spermiumokat vesznek ki tárolás céljára, így az illetőnek évekkel később, nota bene halála után (!) is lehet saját (sejtekből származó) gyermeke.
 3. Ebben a törvénytervezetben nem erről van szó, hanem műtéti úton akadályozzák meg, hogy az ivarsejtek (petesejt/spermium) eljusson rendeltetési helyére, az anyaméhbe.
  1. Egy kis anatómia: A nők petesejtje a petefészekben alakul ki, ott „érik meg” és a petevezetéken keresztül jut el a méhüregbe, ahol ha találkozik a spermiumokkal, megtörténhet a megtermékenyülés. A jelen tervezet –a petevezeték folytonosságát szünteti meg egy kis darabka kivágásával. Így a peteérés továbbra is fennáll a megfelelő hormonális változásokkal együtt, továbbra is lesz menstruáció, „csupán” a petesejt nem tud eljutni a rendeltetési helyére. A „legkíméletesebb” fogamzásgátlónak lehet nevezni, hiszen semmilyen hormont vagy művi eszközt („spirált”) nem visznek be a szervezetbe,
  2. A spermiumok a herékben termelődnek és tárolódnak, majd az ondóvezetéken keresztül jutnak magömlés alkalmával a prostatába, aminek nedveivel együtt a húgycsövön áthagyja el a férfi szervezetét. A jelen tervezet –az ondóvezeték folytonosságát szünteti meg egy kis darabka kivágásával. Így a spermiumok képződése továbbra is fennáll a megfelelő hormonális hatásokkal együtt, tehát nem vész el a nem vágy, nem tűnnek el a másodlagos férfi nemi jellegek (testalkat, hangmagasság, szőrzet). A bent maradó sejtek nem okoznak szervi elváltozásokat.
 4. Elvi megfontolások:
  1. A Magyar Szexológiai Társaság részéről nem hisszük azt, hogy lehetne, vagy helyes lenne „tűzzel-vassal téríteni”, azaz törvénnyel másokat az általunk, az elveink, az erkölcseink, a hitünk szerint jónak tartottra rákényszeríteni.
  2. Mindig is lesznek olyanok, akikben fel fog vetődni ennek a kérdésnek a törvényi lehetővé tétele – ha a magunk részéről nem is értünk vele egyet, akkor is.
 5. A fentiekből következik számunkra, hogy nem a törvényjavaslat ellen kell tiltakozni.
 6. Hogy mi ellen kellene tiltakozni? Az ellen, hogy ezeket a műtéteket ne végezzék el a társadalombiztosítás terhére, azaz fizetős műtétek legyenek. És hasonlóan, az esetleges későbbi megtermékenyítő műtéteket se lehessen a társadalombiztosítás terhére elvégeztetni, azaz ezek is fizetősek legyenek.
  1. Ne a családosok és nagycsaládosok által befizetett adóból fizessék a műtéteket.
  2. Ne tehesse meg a fiatal, hogy (az esetleg unokákra vágyó) szülei tudta nélkül úgy sétáljon be a kórházba, hogy onnan „meddően” jön ki. Azaz vagy otthonról kérje el a pénzt, vagy meg kelljen érte dolgoznia, ami közben –azt reméljük, hogy– elgondolkozik, hogy mire is gyűjt.
 7. Ezzel ugyanakkor megnő a szülők felelőssége, hogy úgy neveljék gyermekeiket, hogy azoknak eszükbe se jusson a fenti lehetőség.
 8. Érvként szokták felhozni, hogy nem szabad engedélyezni a „művi meddővé tételt”, mert kihal a nemzet. Mint említettük:
  1. Nem kötelező,
  2. mindig is lesznek, aki fel fogják hozni, de ez csak egy generációt érint, mert akik ezt a műtétet elvégeztetik, azoknak nem lesznek leszármazottaik.
 9. Vagyis, ha lesznek is olyanok, akik meddővé tetetik magukat, a dolog természetéből fakadóan nem lesz utánpótlás, tehát a nem szaporodók nem szaporodhatnak el, azaz a nemzet nem (emiatt) fog kihalni.
 10. S végül, valamiféle alapítványt kellene létrehozni, vagy olyan szervezetet, amelyik követi ezeknek a (valószínűleg meggondolatlan) embereknek az életét. S amikor eljutottak oda, hogy mégis szeretnének gyermeket, akkor néhányat közülük rá kellene venni, hogy saját példájukat közzé téve álljanak be a meddővé tételt ellenzők közé.

 
Mikor és miben segíthet a szexuálterapeuta vagy a szexuálpszichológus? Vissza a Cikkek főoldalára Néhány levél arról a bizonyos hormonális fogamzásgátló tablettáról (M*)