vissza a kezdőlapra Mikor és miben segíthet a szexuálterapeuta vagy a szexuálpszichológus?
Molnár Tamás
 
M
a
g
y
a
r
 
S
z
e
x
o
l
ó
g
i
a
i
 
T
á
r
s
a
s
á
g

Mit jelent a pszichoterápia? Egyrészt: korai életeseményeket, belső érzelmi és lelki tényezőket feltáró, elemző beszélgetéseket, másrészt: szexuáltechnikai tanácsok, konkrét feladatok otthoni gyakorlása. Legtöbbször szükség van a partner bevonására vagy aktív közreműködésére, azaz párterápiára.

Frigiditás: Ha a nőnél nem indul be a szexuális ráhangolódás, izgalom. Hüvelyi nedvesedés nincs, vagy nem elégséges.

Anorgazmia: A nő -megfelelő előjáték után - se csikló, se hüvelyi ingerléssel nem jut el az orgazmusig. Annak ellenére, hogy izgalomba jön és beindul a nedvesedés.

Orgazmuszavarok: A női partner csak hüvelyi orgazmusra képes (pl: a G -folt ingerlésével), de csiklóingerléssel, pl, pl. franciázással nem jut orgazmushoz.

Vaginizmus: főleg fiatal, tapasztalatlanabb nőknél, vagy új partner esetén fordul elő. A gátlásoknak, szorongásoknak fontos szerepe van a hüvelyi izomzat görcsös (akaratlan) összehúzódásában, mely a behatolást esetleg mindkét fél számára fájdalmassá, vagy lehetetlenné teszi.

Korai magömlés: A leggyakoribb szexuális funkciózavar férfiaknál. A férfi nem tudja kontrollálni, késlelteni magömlésének idejét. Nem érzi előre a magömlés kezdetét, amikor még tehetne ellene valamit. Ez együtt járhat a női partner hüvelyi orgazmusra való képességének akadályoztatásával.

Szexuális válaszhiány,(potenciazavarok, impotencia vagy erectilis disfunktio) A férfi pénisze erotikus-szexuális ingerlésre nem merevedik, vagy létrejön a merevedés, de közösülés, (behatolás) előtt vagy közvetlenül utána a hímvessző merevedése megszűnik. Ezen esetek egy részében organikus, biológiai tényezők is szerepet játszhatnak. Ilyenkor urológushoz, andrológushoz kell fordulni. Tüneti kezelést nyújthatnak különböző tabletták: Viagra, Afrodor 2000, stb. vagy öninjekciózás. Ezek a potenciazavarok lelki okait azonban nem oldják fel.

Kielégülés élménye vagy kéjérzet nélküli ejakuláció. Késlekedő magömlés vagy ejakulatio retarda. Ebben az esetben a hosszan fennálló merevedés és megfelelő ingerlés hatása ellenére is csak nagyon sokára, vagy egyáltalán nem következik be magömlés.

Temperamentumbeli eltérések: Olyan párkapcsolati zavarokkal is fordulnak hozzánk, ahol a partnerek szexuális igényei nincsenek összhangban. (Pl: nimfománia, Don Juanizmuis, vagy ellenkezőleg, a vágy hiánya, aszexualitás.) Vannak, akik célként tűzik ki maguk elé az egyidejű orgazmust.
A szexuálpszichológus sokat segíthet, ha a párkapcsolat krízisen megy át. Ha elhidegülés, vagy éppen új szerelem, külső partner jelentkezik a házassággal egyidejűleg. A válási helyzetek elemzésében, lelki előkészítésében, feldolgozásában is tudunk segíteni. A serdülőkor, a klimax, a "kapuzárási pánik" speciális korfüggő eseteire különösen odafigyelünk.

Fontos terület a nőgyógyászati pszichoszomatika. Többek között a menstruációs zavarok nagy részében a leki tényezők is nagy szerepet játszanak. (Pl: fájdalmas vérzés, vérzés kimaradása, elhúzódása, közti vérzések, stb.) A meddőségeknél, amikor a megtermékenyült petesejt nem ágyazódik be, vagy kilökődik, sokszor pszichés tényezőket is figyelembe kell vennünk. A terhességi toxémiánál bizonyított a terhes nő lelki, esetleg tudatalatti elhárításainak működése. (Felsorolásunk nem teljes.)


Forduljon hozzánk bizalommal!

 
Mellrák Vissza a Cikkek főoldalára Művi meddővé tétel