vissza a kezdőlapra Mellrák
Nagy Krisztina
 
M
a
g
y
a
r
 
S
z
e
x
o
l
ó
g
i
a
i
 
T
á
r
s
a
s
á
g

Percenként keletkeznek bennünk rákos sejtek, melyeket az egészséges szervezet el is pusztít. Ha azonban az egyensúly- a genetikai hajlam, a helytelen életmóddal járó stressz illetve a környezet káros hatása következtében- felborul, könnyen daganatos elváltozás alakulhat ki testünkben. Dr. Papp Katalin szülész- nőgyógyász tapasztalata szerint -mivel a pszichés tényezők nagyban befolyásolják működéseinket- érzéseink, gondolataink a gyógyulás folyamatában is meghatározó szerepet játszanak.- Nehezebb-e manapság a női szerepet megélni, mint mondjuk néhány évtizeddel korábban?

- Ebben a zaklatott világban sok minden átértékelődött. Annak idején apám volt, aki eltartott bennünket, anyám nem dolgozott soha. Ma már a női szerephez nem pusztán a törődő anya és a mindenről gondoskodó feleség státusza tartozik, de szinte a kor elvárása a karrierépítés is. Ha ennek ellenére valakinek mégis a család az első, annak sok mindenről le kell mondania, számos kompromisszumot kell kötnie. S noha az a hivatás, amit választottam, állandó készenlétet igényelt, számomra a két gyermekem sorsa mindig is sokkal fontosabb volt, mint a munkám vagy a karrierem.

- Gondolom, a bizalmi helyzete nem csak a családon belül, de a rendelőben is erősebb volt, mint a férfi kollegáké.

- Nőként sosem tartoztam a „menő” szülész-nőgyógyászok közé. Azonban megnyugtatott, hogy egyre többen - Házon belül, az Orvos Továbbképző Intézet dolgozói közül is- hozzám fordultak panaszaikkal, talán éppen a közös lelki tényezők, az empátia miatt.

- Az emlőrák hazánkban a nők leggyakoribb rosszindulatú daganata. S miközben tudvalevő, hogy a mell a nőiség, a gondoskodás, az érzékiség szimbóluma, képesek vagyunk-e szembenézni azzal, hogy megbetegedése legtöbb esetben a nőiességet érintő lelki problémára vagy sérülésre vezethető vissza?

- El kell tudni ismerni, ha ezen a területen valami baj van. Ma már abszolút hiszek abban, hogy a szervi baj mögött mindig valami lelki okot kell feltételezni. Ezt egyébként nemcsak a klinikai tapasztalataim, hanem személyes sorsom is igazolja. Mikor 62 éves koromban kiderült, hogy melldaganatom van,- ugyan az én esetemben egyértelműen kimutatható volt, hogy hormonális változás, az ösztrogén okozta a tumort – romjaimba dőltem. ( Orvosként sokszor hajlamos az ember arra, hogy mindazt, amit a betegei kapcsán negatívumként észlel, magára önti.) Miután hazajöttem a kórházból - szerencsére ragaszkodtam a műtéti beavatkozáshoz, melynek során a szövettani eredmények is alátámasztották a gyanúmat, hogy a daganat rosszindulatú-, körbebástyáztam magam szakkönyvekkel, hogy eldöntsem, a tudomány legújabb állása szerint mit is tartok magamra nézve jónak. Persze ennek megítélésére ilyenkor csak a kívülálló képes. Mindenesetre meglehetősen kilátástalannak éreztem a helyzetem, és éppen azon töprengtem, hogy el kellene adnunk a balatoni nyaralónkat, mikor látogatóba érkezett kedves barátnőm, Lux Elvira. Szerencsére egy pillanat alatt kirángatott az apátiából, mondván, hogy bármi áron meg kell gyógyulnom, de ehhez fel kell tárni a betegség pszichés hátterét is.

- Ezek szerint fizikai értelemben véve nem is vetette alá magát semmiféle terápiának?

- Dehogynem. Természetesen sugárkezelést kaptam, illetve 6 éven keresztül gyógyszert (Citazonium) szedtem. A legfőbb változást mégis Beata Bishopnak köszönhetem. Istennek hálát adok, hogy részt vehettem azon az előadássorozaton, melyet a népszerű piszhoterapeuta épp abban az időben tartott Csillebércen. Azóta tudom, hogy a rákból diétával meg lehet gyógyulni. Igaz ugyan, hogy ez három hónapos szigorú léböjtkúrát jelent, melyet célszerű minden évben egy hónapon keresztül megismételni, de megéri. Beata egyébként önmaga egészsége és új élete szempontjából nem ismer alkut. Azt tanácsolja, hogy mindenekelőtt nézz körül önmagadban, a családodban. Vizsgáltasd meg, hogy az ágyad nincs-e rossz sugárzási zónában, ha kell dobd ki a fekhelyed, add el a házad! Amennyiben a férjeddel való kapcsolatod tarthatatlan, válj el! S bár számomra ez a módszer először túl radikálisnak tűnt, az elmúlt 13 esztendőben sok minden letisztult, és megtanultam, hogy miben kell önmagamat másként értékelni.

- Miközben a drámai statisztikák alapján hazánkban minden negyedik rákos nő melldaganattól szenved, és minden tizedik nőnek van esélye arra, hogy ez a kór megtámadja, hogyan lehet megelőzni a betegség kialakulását, esetleg kiújulását?

- Tökéletes módszer nincs. Ahogy idősödik a népesség, az emlőrák mind több korosztályt veszélyeztet. Régebben csak a 40 és 60 év közöttieknél, ma már akár a 30 éveseknél is jelentkezhet. Az embernek fokozottabban kell figyelnie önmagát, családi adottságait. Kétségkívül mindenki tudja, hogy milyen a normális élettani helyzete, és ha abban bármiféle kibillenést érzékel, legjobb, ha azonnal szakemberhez fordul. Nagyon fontosnak tartom a rendszeres szűrővizsgálatot. Nemrégiben a János Kórházban létrehoztak egy mammográfiás centrumot, ahol korszerű gépek segítik a baj megelőzését, az életet mentő korai felismerést. És hát nem utolsó sorban: próbáljuk helyretenni, megbeszélni azt, ami bennünket zavar, és ne húzódjunk félre a sarokba gombóccal a torkunkban, mert a feszültség óhatatlanul felgyülemlik az emberben, és ez nemcsak a lelki, hanem előbb-utóbb a testi egyensúlyt is felborítja…

 
Megfigyeléseink eredményei Vissza a Cikkek főoldalára Mikor és miben segíthet a szexuálterapeuta vagy a szexuálpszichológus?