vissza a kezdőlapra Férfibajok
dr. Pándy Mária
 
M
a
g
y
a
r
 
S
z
e
x
o
l
ó
g
i
a
i
 
T
á
r
s
a
s
á
g
Ha baj van a párunkkal az ágyban...

Ez az a probléma, amely a legjobban aláássa egy férfi önbecsülését. Gondoljunk arra, hogy az ősi kultikus népeknél a férfiasság, az erő szimbóluma a fallosz. (erektált pénisz). A mi kultúránkban is megmaradt az, hogy szégyenként éli meg a férfi, ha nem sikerül "produkálnia".

Milyen problémák lehetnek?
1. Erekciós zavarok
2. Ejaculatio praecox (korai magömlés)
3. Ejaculatio tarda (sokáig elhúzódik az aktus)
4. Nemzőképtelenség
5. Aktus közben fájdalmai vannak
6. Perverziókat észlelünk


1. Az erekció zavaraként kell értékelni,

 • Ha a férfi izgalmi állapota ellenére nem következik be merevedés.
 • Ha félmerev állapotban következik be a magömlés.
 • Ha magömlés nélkül, de izgalmi állapotban, megszűnik a merevedés.

Ritka, hogy egy férfinél élete során soha ne jelentkezzenek erekciós zavarok. Ha nem éli meg nagy tragédiának könnyebben túllép rajta, mintha ettől félne állandóan.

A görcsös akarás semmiképpen nem vezet eredményre, mert a szexuális központ a jobb agyféltekében helyezkedik el, amely csak ellazulással hozható működésbe.

Azok a férfiak a szerencsések, akik képesek legyinteni és valami viccel elütni a problémát, vagy egyszerűen: "nem baj, majd holnap" felkiáltással elalszanak. A többség azonban nem ilyen. Hajnalig "rágódnak", hogy vajon mi történhetett, most már mindig így lesz-e, megpróbálja -e mégegyszer? Van aki egyszerűen eldönti, hogy "úgy látszik, megöregedtem" (esetleg 45 évesen). Vannak harcosabbak, akik csak azért is, a kudarc ellenére azonnal próbálják, hogy bebizonyítsák önmaguknak és a párjuknak, hogy megy ez még! Meg is indokolják a "trambulin effektussal". (Ha valami kudarc ér, ne hagyd annyiban, rögtön érj el sikert ugyanabban, mint a műugró, ha egyszer nem mert leugrani a trambulinról, addig aznap nem mehet haza, amíg le nem ugrott.) Ezzel csak az a baj, hogy a szexuális együttlét mély érzelmek kifejezője, nem sportteljesítmény. (Mint azt sokan hiszik)


Mit ne tegyen a feleség?

 • Ne csináljon "ügyet" belőle, ha egyszer-kétszer előfordul.
 • Ne örüljön neki, hogy "megúszta" a szexet.
 • Ne sírjon.
 • Ne hisztizzen.
 • Ne követelőzzön.
 • Ne féltékenykedjen.
 • Ne kezdjen el lelkizni, okokat kutatni.

Mit tegyen a feleség?

 • Gondoljon arra, hogy talán fáradt a férje, javasolja, hogy pihenjenek.
 • Mondja azt, hogy ő is fáradt.
 • Legközelebb próbálkozzon vonzóbb fehérneművel, illattal, kedvességgel
 • Fogadja meg a természetgyógyász tanácsát a diétára és az étkezésre vonatkozólag
 • Ha már többször előfordult az "eset", gondolkozzanak el közösen (de ne közvetlenül a kudarc után), hogy vajon mi lehet az oka? Ehhez nyújt segítséget a következő összeállítás:

Erekciós probléma keletkezhet:

 • diabetes (cukorbetegség) kezdetén
 • organikus probléma esetén (orvoshoz, urológushoz kell fordulni)
 • fáradtság,(egyszerű fizikai vagy szellemi, esetleg túlzásba vitt szexuális élet)
 • túlzott alkoholfogyasztás hatására
 • gyógyszerek mellékhatásaként
 • olyan helyzetekben, amikor valami félelmet vagy szorongást kelt:
  • egzisztenciális válság (ez napjainkban sajnos egyre gyakoribb.)
  • partnerkapcsolati problémák (ha nem tudják együtt megoldani, forduljanak pszichológushoz)
  • partnerváltás ( nem kell rögtön arra gondolni, hogy biztos barátnője van!)
  • lakásproblémák
  • gyerek súlyos betegsége
  • szülő halála
  • Teljesítmény kényszer hatására, amikor a férfi nagyon szeretne bizonyítani, meghódítani, amikor úgy érzi, hogy "tétje van".
  • Teherként érzett női elvárások miatt, amikor a nő követelődzik, amikor bizonyítékként veszi a férfi hűségét illetően stb.
  • Súlyosabb esetekben az ödipális konfliktus megoldatlansága az ok: a férfi partnerét tudat alatt anyjával azonosítja, fél az incesztustól, vagy annak bűntetéseként nem merevedik. (Ebben az esetben okvetlenül szakemberhez, pszichológushoz kell fordulni).
  • Gyermek-nemzéstől való tudatalatti félelem (Ha nem bízik a partnerében, hogy az szedi a tablettát pl.)
  • Más pszichés problémák (elégedetlenség a partnerrel, a körülményekkel)

Ha már többször előfordult erekciós probléma (merevedési zavar), jobb minél előbb szakemberhez fordulni, nehogy állandósuljon a szorongás. Azok a férfiak, akik ilyen problémával küzdenek előbb-utóbb elveszítik jó kedélyüket, munkakedvüket, képesek ezen a problémán rágódni naphosszat.


2. Ha túl korán bekövetkezik a magömlés

Ez a partnertől is függ, hogy mennyi az az idő, amire neki szüksége van ahhoz, hogy eljusson az orgazmusig. Volt már arra is példa, hogy a férfi felkereste a szexológust, hogy koprai magömlése van, és a szakember a feleséget is megkérdezte, hogy ő mit gondol erről, mire az asszony elmondta, hogy neki így a jó, voltak más kapcsolatai, akikkel túl hosszúnak tűnt, a férje pont jó. Ilyen esetben nem probléma a probléma.

Természetesen ez a ritkább. A korai magömlés fiatal korban gyakoribb, mint később. A szexuális élet kezdetén járó fiatalnál mondhatni "természetes", mert még nem ismeri önmaga működését, nem tudja azt uralni. Ha túlzott izgalom éri a férfit, akkor előfordulhat, hogy "visszacsúszik" ebbe a fiatalkori állapotba. De az idő előrehaladtával ez a probléma magától is megoldódik. Van akinél elégséges az izgalom csökkentésére, ha óvszert használ. Mások már fantáziákhoz folyamodnak, elképzelik, amint egy kád hideg vízbe merülnek pl., van aki egyszerűen pozitúra-váltást javasol, mielőtt "vége lenne" stb. A lényeg a figyelem-elterelés.


3. Ejaculatio tarda (sokáig elhúzódik az aktus)

Ennél a problémánál is azzal kell kezdeni, hogy kinek mi a hosszú? Lehet, hogy a férfi kissé nehezebben izgalomba hozható nőkkel találkozott eddig, és megszokta, hogy hosszabb ideig "bírja". Elképzelhető, hogy egyszerű kommunikációs problémáról van szó, a nő nem mondta még soha el (nem akkor, később), hogy neki a rövidebb ideig tartó is tökéletesen jó lenne. Lehet, hogy a férfi azt éli meg sikerélményként, ha egy aktus alatt több orgazmust is el tud érni patnerénél, és ezért inkább a minél hosszabb aktusra törekszik. Ha mindez nincs és mégis túl hoszsú az aktus a férfi szerint is, akkor elsősorban urológushoz kell fordulni. Ha az orvosi vélemény negatív, akkor keressen fel a férfi pszichológus szakembert.


4. Nemzőképtelenség

Azt jelenti, hogy hiába van a férfinek merevedése és magömlése, nem képes megtermékenyíteni a feleségét. Ezt a tényt csak orvos állapíthatja meg az ondó vizsgálata során. (A nőnek is lehet valami baja.) Többféle formája létezik, és ennek megfelelően többféle a gyógymód is. Elképzelhető az is, hogy nem gyógyítható, de attól még a merevedéssel nem lesz probléma. Ma már korszerű módszerek állnak rendelkezésre saját ondóval való megtermékenyítésre is, ha pl. csak az ondósejtek "gyorsaságával" van baj. (Pl. a Schöpf -Mérei Kórházban foglalkoznak ezzel).


5. Aktus közben fájdalmai vannak

Okvetlenül forduljon urológus szakorvoshoz.


6. Perverziókat észlelünk

Azt szokták mondani a pszichológusok, hogy ami két ember között megengedett, az nem minősül perverziónak, még ha a köznyelv annak is nevezné... Természetesen előfordulnak szokatlan szexuális játékok, de ha a partnert ez nem zavarja, sőt élvezi??

Vannak olyan szexuális játékok, (pl. az orális szex) amelyeket egyesek kifejezetten élveznek, míg mások határozottan gusztustalannak tartják és elutasítják. Ez az a határeset, amit magától csinálhat valaki, de kérni nem illik (természetesen tudomására lehet hozni, hogy szívesen vesszük). Akkor jelentkezik a perverzió problémaként, ha a másik fél ebben nem szívesen vesz részt, esetleg utálkozik miatta.

Amennyiben a kapcsolat fontos számára, de a perverziót nem tudja elviselni, akkor igazán nehéz helyzetbe kerülhet, mert vannak olyan emberek, akik a perverziójukhoz jobban ragaszkodnak, mint a párjukhoz. Vannak olyan perverziók is, amikből nagyon nehéz "kigyógyulni".


Össszefoglalásként: Ne ijedjünk meg, legyünk türelmesek, és, ha többször előfordul, keressünk fel egy szakembert!

 
Evolúciós szexuálbiológia Vissza a Cikkek főoldalára Férfidolgok