vissza a kezdőlapra A Magyar Szexológiai Társaság jelenlegi működéséről
2017. január
Sz. Mikus Edit
 
M
a
g
y
a
r
 
S
z
e
x
o
l
ó
g
i
a
i
 
T
á
r
s
a
s
á
g

Amikor a Magyar Szexológiai Társaságot 1989-ben dr. Lux Elvira megalapította, - és elsősorban saját praktizáló tanítványai alkották a tagságot – ez volt az egyetlen, szexológiával foglalkozó hivatalos társaság. Viszonylag laza keretek között tettük a dolgunkat, folyamatos volt az a fajta szakmai továbbképzésünk, ami családias-barátias hangulatban Lux Elvira lakásán zajlott, és elsősorban az ő volt tapasztalatai megosztásából, valamint a mi eseteink megbeszéléséből, megoldási lehetőségeinek mérlegeléséből állt. Elvira nem bánt kesztyűs kézzel velünk – hiszen mindannyian a tanítványai voltunk -, sokszor szigorú didaktikai módszerrel vezetett rá minket a jó megoldásra. Olykor leszidott, olvasásra, továbbképzésre serkentett minket. Majd hivatalos keretet is kapott az a szexuáltherapeuta képzés, amit a vezetésével néhányan 1990/91-ben el is végeztünk. Ha az országban valahol valamelyik szexológust feljelentették, akkor tőlünk kértek szakmai véleményt, amit egyeztetett velünk, de a felelősséget tulajdonképpen ő maga vállalta a véleményért. Míg egyedi terápiás esetekben soha, úgy kollégák esetében mindig volt közös véleményformálás hivatalosan is. Tehát a Társaság egyfajta folyamatos szellemi fejlődést és szakmai-erkölcsi képviseletet jelentett minden tagja számára. Ez a taglétszám soha nem volt 50-60 fő felett, de igazán aktívan elsősorban 10-15 fő járt, mi azonban kitartóan.

Ahogy elmélyültünk a munkában, úgy színesedett a tevékenységünk is, egyre gyakrabban vettünk részt konferenciákon, adtunk ki egyedi szakmai kiadványokat, vagy mi magunk rendeztünk nemzetközi konferenciát pl. 1996-ban Kecskeméten. Ha valaki egyénileg vett részt valamelyik külföldi továbbképzésen, akkor annak tapasztalatairól a legközelebbi gyűlésen beszámolt. Mindenki a saját működési területén tartott előadásokat, felvilágosító órákat, néha összehangoltan is indítottunk ilyen sorozatokat. Ki-ki egyéni felkérésre vállalt szerepet a médiában, volt riportalany, vagy meghívott szakértő rádióban, televízióban, nyomtatott vagy elektronikus sajtóban. Mivel a média általában nem fizet ezért a munkáért, ezt a munkát a Társaság nevében láttuk el, de tudtuk, hogy kinek-kinek az egyéni reklámját erősíti.

Aztán elérkezett az idő, amikor dr. Lux Elvira a korára való hivatkozással 80 évesen nyugdíjazta önmagát és visszavonult, helyét Dr. Pándy Mária vette át és ő lett a Társaság új elnöke. Szellemiségében Elvira vonalát követtük és igyekeztünk a közben egyre szigorodó hivatalos kereteknek is megfelelve működni, ami egyre nehezebb volt. Pályázatokat írtunk, de nem sok eredménnyel, inkább csak a saját tagsági díjainkból összegyűlt csekély összegből gazdálkodtunk. Viszont ebben az időben jött létre a szexuáltherapeuta, tanácsadó képzés, ami szinte az eddigi egyik legnagyobb eredményt jelentette. Sajnos Pándy Mária betegsége és korai halála véget vetett ennek az időszaknak, s mindeközben a hivatalos keretek és elvárások szigorodtak, egyre többfelé jöttek létre – a miénkhez hasonló – akkreditált képzések, egyre többféle szexológiával foglalkozó társaság alakult (külön orvosoknak, pszichológusoknak, pár- és családtherapeutáknak stb.) ami széthúzáshoz vezetett, egységes szexológiai szemléletről lassan már szó sincs. Van, ahol komoly gazdasági háttérrel rendelkeznek és gazdálkodnak, továbbképzéseket szerveznek, és van, ahol csak hárman-négyen egyeztetik a szemléletüket. Így maga a szexológusi (vagy tágan ezzel a témával foglalkozó szakemberek) tevékenysége egyre szerteágazóbb lett.

A Magyar Szexológiai Társaság helyzete a szigorodó törvények mellett rendkívül megnehezedett, szinte lehetetlenné vált. Összes bevételünk – ami szinte csak a tagsági díjakból tevődött ki – elment arra, hogy a nullás jelentéseket leadó könyvelőt, vagy a hivatalos ügyeket, formai dolgokat intéző jogászokat kifizessük belőle. Így arra jutottunk, hogy a munkánkat megfojtó rendszer hatására a Magyar Szexológiai Társaságot hivatalosan végelszámoltatjuk és feloszlatjuk. Én ezekben a zavaros, bizonytalan időkben lettem a Társaság elnöke… Mire a folyamat a záráshoz közeledett dr. Lux Elvira is éppen befejezte földi pályafutását.

Ám mi nem akartuk veszni hagyni az eddigi munkánkat és – ha más formában, más keretek között is -, de működünk tovább! Ugyanúgy van saját működési szabályzatunk, amihez alkalmazkodunk, amit betartunk, erősek vagyunk tele ötlettel és munkakedvvel. Visszatértünk az eredeti formához, amit még Lux Elvira alakított ki. Barátságos, családias környezetben – jelenleg az én budapesti rendelőmben – tartjuk ugyanúgy havi rendszerességű üléseinket, ahol szakmai továbbképzésünk zajlik, megosztjuk egymással szerzett szakmai ismereteinket, rendszeres esetelemzést folytatunk és segítünk a megoldásokban egymásnak. Közös platformon vagyunk, és igyekszünk közös szemléletet képviselni, ami azért nem egyszerű, hiszen mi magunk se teljesen egyformán gondolkozunk mindenben, de ez magától értetődő. Hűek maradunk a dr. Lux Elvira által letett alapokhoz még akkor is, ha néha némely dologban már vele is vitatkoztunk. Nem gazdálkodunk! Nincs bevételünk, tagsági díjunkat munkával váltjuk ki, nincs könyvelőnk, nem szervezünk bevételt hozó tanfolyamokat. De nyitottak vagyunk arra, hogy, ha újabb ötleteink lennének, akkor annak megvalósításához bármelyikőnk működő cége keretet tud biztosítani. Képviseljük a szexológia holisztikus szemléletét, és védelmet nyújtunk tagjainknak. Ennél fogva jogászunk viszont van. Ám nincs jelentősége a különböző funkcióknak.

Már nincsenek a tagjaink között orvosok, ők más társasághoz csatlakoztak, de vannak köztünk pszichológusok, és a harmadik, szellemi vonalat képviselők. Az ő munkájukat, és az érdeklődők kiváncsiságának kielégítését szolgálja megújuló honlapunk, a www.szexologiaitarsasag.hu.

Jó böngészést benne, és találja meg, amit éppen keres!


Sz. Mikus Edit
szexológus, a Társaság utolsó megválasztott elnöke

 
Vissza a Cikkek főoldalára