vissza a kezdőlapra 30 év szexuálpszichológusi tapasztalata
dr. Pándy Mária
 
M
a
g
y
a
r
 
S
z
e
x
o
l
ó
g
i
a
i
 
T
á
r
s
a
s
á
g
Az utóbbi 30 év szexuálpszichológusi tapasztalata az, hogy

1. A magyar emberek is rájöttek arra, hogy ha probléma van a szexuális életükkel, akkor minél előbb jobb szakemberhez fordulni. Társadalmi szinten is elfogadottá vált a szexuálpszichológia, a szakembereket gyakran megszólaltatja a média.

2. E mellett a pornófilmek, a pornóújságok és az interneten elérhető pornósite-ok valamint a médiában elérhető és özönlő szex szabad elterjedésével egyre szabadosabbá vált a szex és egyre jobban elszakad a lelki tartalomtól és az érzelemtől. A fiatalok nálam jobban ismerik az interneten elérhető virtuális szexet, én „csak hivatalból” szoktam néha megnézni egy-két ilyen oldalt, de azt bizton állíthatom, hogy az ezeket nézegetők soha nem fogják utolérni azt az érzést, amikor egy szerelmes szempár tekint rájuk!

3. A rohanó és teljesítménycentrikus életmód az életnek erre a területére is rányomja bélyegét, egyre több a szexuális probléma! A korai magömlés sokkal gyakrabban jelentkező téma, mint régebben volt, valószínűleg a rohanó életmód következményeként. Az emberek gyors, szinte azonnali megoldást várnak a szexológustól is, a hosszabb időt igénylő analitikus pszichoterápiát már nem annyian veszik igénybe.

4. Régen az nem volt annyira fontos a férfiak számára, mint napjainkban, hogy a nő is élvezze a szexuális együttlétet. A nők ma már természetesnek tekintik, hogyha nem élvezik a szexet, ezzel a problémával felkeresnek egy szakembert.

5. Sok nő önbizalma, nőiességébe vetett hite alacsony, hiszen állandóan összehasonlítják magukat a média-szereplőkkel és szeretnének olyanokká válni, saját értékeiket észre sem véve.

6. Ugyanakkor egy olyan átalakulás részesei vagyunk, amikor a nők váltak kezdeményezőkké, egyesek szinte követelik a szexet, a férfiak pedig megfutamodnak, munkába menekülnek. Nehéz átállniuk a férfiaknak erre, mert genetikusan ők a „vadászok”.

7. Vajon miért van az, hogy a fiatal férfiak késő estig dolgoznak, hétvégén meg extrém sportot űznek, de a barátnőjük havonta csak egyszer jut eszükbe? Ilyenkor jogos a nők rosszkedve! — Ez egy ördögi kör! A rohanó élettempó, a magas munkahelyi elvárások miatt volt már egy-két együttléttel kapcsolatos kudarcuk, amit esetleg barátnőjük nem fogadott kellő megértéssel, ezért aztán nem akarják kudarcaik számát növelni, inkább kerülik az ilyen helyzeteket. Viszont önbizalmukat erősíti az életveszélyes helyzetekben való helytállásuk. Itt működhet a férfivirtus! Amikor mégis „teljesíteniük kell”, akkor bekapnak valamilyen színű pirulát, csak akkor van gond, ha már az sem segít! Szép számmal akadnak olyan pácienseim, akik a tabletták kipróbálása után kerestek fel, és ilyenkor legtöbbször fényt tudtunk deríteni kudarcaik lelki okára.

8. Gyakori, hogy elkísérik egymást a partnerek a szexuálpszichológushoz, szolidárisak egymással, akkor is, ha a másiknak van problémája. Megértették, hogy a szex az páros játék, közös érdekük, hogy örömteli legyen mindkettejük számára.

9. Feltűnő változás, hogy a fiatalok hűségesek az együtt járásban, és aztán megcsalják egymást a házasság-kötés után. Régen ez másképp volt: Ha nyilvánosan mutatkozott együtt egy fiú és egy lány, nem gondolták róluk rögtön azt, hogy szexuális kapcsolatban is vannak, mint napjainkban, mert nem is voltak, hiszen csak a házastársak lehettek abban.

10. Egyre több fiatal jelentkezik az első tartós kapcsolatban kiderülő szexuális problémájával, hisznek abban, hogy ezek a gondok szakember segítségével megoldhatók és nem a pár-váltás a megoldás.

11. Egyre fiatalabb korban veszítik el az emberek a szüzességüket. Ugyanakkor csak fizikailag, lelkileg nem érettek.
(Igaz, hogy Semmelweis korában 17,5 év volt az átlag, amikor először menstruált egy lány, most viszont 12,5 év.) Általános iskolások között beszédtéma, hogy még ki szűz az osztályban!
Aztán 20 évesen jönnek a szexuálpszichológushoz, hogy már semmilyen extrémitás se okoz örömet! Erre mondják, hogy „kiégtek”. Elég nehéz megtanítani nekik ezek után, hogy ha szeretünk valakit, ha vágyunk rá, akkor a kisujja érintése is lázba hoz! Ezt teenager korban kell megtapasztalni, nem divatból, megfelelési kényszerből azonnal az aktussal kezdeni! Nem beszélve arról, hogy ezek az éretlen gyerekek megint csak a szex-özön hatására délutánonként, amíg szüleik dolgoznak, lánc-láncot játszanak, ami azt jelenti, hogy körbe-körbe kipróbálják egymással a szexet. És a legtöbben minden elővigyázatosság nélkül! Ezért is nagy szükség lenne az iskolákban a szexuális felvilágosító órákra, de nem a méhecskékről és az elrettentő fertőzésekről kellene szólni, hanem a lelki élet fontosságáról.

12. Régebben 10-20 éve „a szőnyeg alá söpört” problémákkal jelentkeztek a párok, nem sok reménnyel. „Suttogó híradóval” terjedt, hova lehet fordulni, szégyellték, ha szexológus segítségére volt szükségük. Ez a nagy titokzatosság mára már feloldódott, természetesen keresik fel a szakembert, sokszor kiválasztják a számukra szimpatikusat. Szerencsére erre is lehetőséget nyújt az internet, ahol a www.szexologia.hu weboldalon megtalálhatók azok a szakemberek, akik a Magyar Szexológiai Társaság keretében szexuálterápiával foglalkoznak.

13. Tíz évvel ezelőtt is még szégyellték és titkolták a homoszexualitást, napjainkra ez megszűnt.

14. Nagyobb számban fordulnak szexológushoz leszbikus nők, transzvesztiták és transzszexuálisok is.

15. 1990 óta kevesebb pár köt házasságot, az együttélések száma növekszik. Sok gyerek születik ilyen élettársi kapcsolatból, a felek azt mondják, hogy „a papír ront el mindent”, hogy „könnyebb így elválni” (mintha amúgy nehéz lenne?) szerintem inkább nem vállalják a felelősséget. Sok családban külön kasszán is vannak.

16. A pornó hatására (és még ki tudja, miért?) az utóbbi 5 évben egyre jobban terjed az a szokás, hogy a párok orális szexszel „kezdenek”, meg se várva, hogy a férfi természetesen, a nőt kívánva kerüljön merev állapotba.

17. Az utóbbi 5 évben nagyon elterjedt az anális szex is. Ha belegondolunk, ebből sem lehet gyerek, mint az orális szexből. Sokan nem figyelnek az egészségügyi szabályokra, legalább ezeket be kellene tartani!

18. Feltűnően sok nő panaszkodik arra az utóbbi pár évben, hogy a férfi az internetet nézve önkielégítést végez, míg ő párjára vágyva várja őt az ágyban. A férfiak véleménye erről: „Miért, mi van abban?” „Azoknak a nőknek nem kell megfelelni”.

2009. február 25.

 
Viagra Vissza a Cikkek főoldalára A BDSM világa belülről